fbpx

Kui palju on sinu elus rahu?

Ülemaailmne rahupäev 21. septembril toob meie fookusesse rahu ja selle olulisuse. Rahu on midagi enamat kui lihtsalt nähtava vägivalla või konflikti puudumine. See on heaoluseisund, mida saame tunda nii enda sees kui ka meid ümbritsevas maailmas. Selles artiklis selgitatakse rahu olemust, selle loomist ja säilitamist ning olulisust. 

Rahu loomisesse ja säilitamisse saab igaüks oma panuse anda. Kujuta ette, et oled kohas, kus tunned end turvaliselt, austatuna ja hinnatud – kohas, kus kõik saavad hästi läbi ja teevad koostööd. Selline võib rahu välja näha, olgu see siis sinu peres, koolis, sõprade ringis või mujal.

Miks on rahu oluline?

Rahu või selle puudumine mõjutab meid iga päev. Kui on rahu, tunneme end turvaliselt ja õnnelikuna ning me saame oma potentsiaali rakendada. Kui rahu puudub, võime tunda stressi, ebaturvalisust või isegi hirmu, mis võib takistada sul olla sina ise või tegeleda nende tegevustega, mis sulle just kõige enam meeldivad. Kuid rahu ei ole midagi, mis juhtub lihtsalt iseenesest. See on midagi, mida me kõik peame koos looma ja hoidma.

Rahu loomine ja säilitamine

Igaüks saab aidata rahu luua. See algab meist endist ja laieneb meie suhetele teistega. Siin on mõned rahu peamised aspektid:

  • Arusaamine: proovi näha asju teiste inimeste vaatenurgast. Teiste mõtete ja tunnete mõistmine on esimene samm konfliktide rahumeelsel lahendamisel.
  • Koostöö: koostöö on hädavajalik. Kui teeme võistlemise või vaidlemise asemel koostööd, suudame saavutada palju rohkem.
  • Austus: iga inimene väärib, et teda koheldaks lahkuse ja austusega. See hõlmab nende arvamuste, tunnete ja piiride austamist.

Me kõik saame kõige paremini tegutseda keskkonnas, kus ei ole kiusamist ja diskrimineerimist. Kuid rahulik keskkond ei teki üleöö ja selle loomine pole ainult täiskasvanute ülesanne. Igaüks meist saab anda oma panuse, et keskkond tema ümber oleks natukegi rahumeelsem. Siis on lootust, et ka meie ühiskonnas ja maailmas laiemalt on tulevikus rohkem mõistmist, koostööd ja üksteise austamist. 

Rahu kui teekond

Rahu ei ole sihtkoht, kuhu jõuame kiiresti või ilma pingutuseta. See on teekond ja sellel teekonnal võime astuda samme edasi või mõnikord isegi tagasi. Oluline on see, et proovime liikuda edasi, isegi kui areng on aeglane või väljakutseid pakkuv.

Sa ei pea ootama, kuni keegi teine ​​midagi muudab. Olgu selleks siis kiusamise vastu seismine, abivajajate aitamine või lihtsalt lahke olemine, iga tegu loeb. Pea meeles, et rahu saab alguse sinust ja koos saame luua maailma, kus kõik tunnevad end turvaliselt ja väärtustatuna.

Rahus on hea olla ja see on midagi, mille nimel me kõik saame iga päev tööd teha.

Artikli kirjutas Maailmakooli rahuhariduse eestvedaja Meelike Terasmaa.

Mondo ja Eesti Noorsootöötajate Kogu on võtnud eesmärgiks, et Eestis oleks rohkem rahu. Rahuhariduse veebikursus ja koolitusprogramm on loodud eelkõige noorsootöötajatele ning õpetavad neid looma rahu ka keerulistel aegadel. Soovita neid julgelt ka oma noortekeskuse töötajale.

Kaanepilt: Mondo.

Teeviit teemakuud 2025 - vasta küsitlusele!

Noorteinfoportaal Teeviit võtab iga kuu fookusesse ühe kindla teema. Nii teeme ka 2025. aastal!  

Ootame Sind vastama küsimustikule, et selgitada välja noorte jaoks kõige olulisemad ja põletavamad teemad. Loome sisendi põhjal teemakuud, artiklid ning kogemus- ja persoonilood. 

Vasta küsitlusele ja jäta oma e-mail, kui soovid osaleda loosis!

Küsimustik on avatud 3. novembrini 2024.

Rohkem infot leiad teemakuude kohta postituseset Teemakuud 2025.

Skip to content