fbpx

Kuidas tuua väikeste heategudega maailma rahu?

Kujuta ette kivikest, mis visatakse peegelsiledasse tiiki. Vette sukelduv kivi tekitab veepinnal igas suunas leviva lainetuse. Sama kehtib lahkuse ja headuse kohta – üks väike heategu võib algatada reaktsiooni, mis mõjutab peale sihtmärgi ka ümbritsevaid – nii inimesi kui keskkonda. See on justkui headuse ahelreaktsioon, mis juhib meid rahumeelsema maailma poole.

Lahkuse tõeline jõud

Lahkus ei võrdu suurejooneliste tegude või sangarlusega, kuigi ka need on imetlusväärsed. Lahkuse tõeline jõud peitub argihetkedes, mis jäävad sageli sootuks märkamatuks. Selleks võib olla kasvõi kellegi lohutamine pärast rasket päeva, lõunaeine jagamine klassikaaslasega, kes on enda oma maha unustanud, või hoopis bussijuhi tänamine. Kõik need pisikesed teod tunduvad igavad ja argised, aga tegelikult on neil uskumatu jõud.

Kuidas lükata käima lahkuse ahelreaktsioon?

Selleks, et luua rahulikum elukeskkond, pole vaja korraga muuta kogu maailma. Parem on keskenduda väikestele igapäevastele heategudele. Siin on mõned ideed.

  • Alusta naeratusest. Naeratus muudab igaühe päeva helgemaks ja see on nakkav! Naeratusele vastatakse sageli omakorda naeratusega ja see paneb positiivse energia kulutulena levima. 
  • Kuula rohkem ja räägi vähem. Mõnikord vajavad inimesed, et keegi nad lihtsalt ära kuulaks. Valmidus teine inimene ära kuulata näitab hoolivust ja see võib olla just see, mida tröösti saamiseks vaja. 
  • Ära oota, et keegi sinu käest abi küsiks. Initsiatiivi haaramine on jõuline viis lahkust näidata, olgu selleks siis kellegi mahakukkunud eseme üleskorjamine või kodutöödega abistamine. 
  • Jäta väike märkus. Pisike tunnustav või julgustav märkus võib kellelgi terveks päevaks tuju heaks teha. Poeta näiteks meeldiv sõnum sõbra koolikotti või kirjuta õpetajale paar tänusõna. 
  • Märka inimesi enda ümber. Kui paned tähele, et keegi istub norutades omaette, siis kutsu nad enda seltskonda. Kaasamine on oluline osa sõbralikust suhtlemisest ja aitab luua keskkonna, kus kõik tunnevad end oodatuna. 
  • Muud väikesed heateod. Proovi teha mõni ootamatu heategu. Näiteks maksa kohvikus kinni juhusliku järjekorras ootaja kohv, tee võhivõõrale inimesele kompliment või jäta mõnda avalikku kohta meeldiv sõnum. 

Lahkuse jõud algab sinust endast

Teiste toetamine ja lahkuse ahelreaktsiooni käivitamine on üsna vastutusrikas ülesanne. Eriti raskemal ajal, kui kipume end liialt tagant piitsutama. Kui tunned, et sul on raske, siis võid seda julgelt ka endale tunnistada. Proovi enesekaastunde leidmiseks näiteks lihtsamaid hingamisharjutusi või jaga oma mõtteid mõne usaldusalusega.  

Lahkus iseenda vastu ei tähenda täiuse poole püüdlemist, vaid iseenda vajaduste eest seismist ja seda isegi siis, kui olukord tundub keeruline. Meenuta olukordi, kus mõni tehtud või kogetud heategu, ükskõik kui väike, aitas midagi muuta, ja ammuta sellest motivatsiooni. 

Oskus iseenda sees rahu leida algab sinust endast just siin ja praegu. See võib väljenduda selles, kui oled sõbrale toeks, näitad võõra vastu lahkust üles või teed iseendaga oma mõtetes ja tegudes rahu – iga väike samm on ikkagi samm edasi. 

Suurem pilt

Kurjust täis maailmas tuletab lahkus meile eredalt meelde, et meie ümber ja sees on nii palju headust, mida jagada ning vastu võtta. Lahkus aitab saavutada rahu nii isiklikus elus kui ka koolis, kogukonnas ja laiemalt kogu maailmas. Iga lahke tegu viib rahulikuma ja harmoonilisema kooseksisteerimise poole. 

Tasub meeles pidada, et peale selle, et heateod ja lahkus teevad teiste inimeste päeva paremaks, aitavad need külvata rahuseemneid kogu maailma. Nii nagu meri koosneb miljonist pisikesest tilgast, aitab iga lahke tegu vallandada positiivsuse laine, mis juhib meid järk-järgult rahulikuma maailma poole. 

Valides headuse, aitad luua rahulikumat maailma nii iseenda kui ka oma lähedaste jaoks. Sinu pingutused avaldavad mõju isegi raskel ajal ja rahuteekond on nakkav – kõik algab sinust enesest. 

Artikli kirjutas Valdeku noortekeskuse noorsootöötaja Roula Abdelhay.

Mondo ja Eesti Noorsootöötajate Kogu on võtnud eesmärgiks, et Eestis oleks rohkem rahu. Rahuhariduse veebikursus ja koolitusprogramm on loodud eelkõige noorsootöötajatele ning õpetavad neid looma rahu ka keerulistel aegadel. Soovita neid julgelt ka oma noortekeskuse töötajale.

Kaanepilt: Getty Images, Unsplash+

Teeviit teemakuud 2025 - vasta küsitlusele!

Noorteinfoportaal Teeviit võtab iga kuu fookusesse ühe kindla teema. Nii teeme ka 2025. aastal!  

Ootame Sind vastama küsimustikule, et selgitada välja noorte jaoks kõige olulisemad ja põletavamad teemad. Loome sisendi põhjal teemakuud, artiklid ning kogemus- ja persoonilood. 

Vasta küsitlusele ja jäta oma e-mail, kui soovid osaleda loosis!

Küsimustik on avatud 3. novembrini 2024.

Rohkem infot leiad teemakuude kohta postituseset Teemakuud 2025.

Skip to content